Möten med Internet Generationen - Håkan Anderberg

Möten med Internet Generationen

By Håkan Anderberg

  • Release Date: 2014-07-20
  • Genre: Politik och aktuella händelser
  • Size: 284.37 KB

Alternative Downloads

Server Link Speed
Mirror [#1] Möten med Internet Generationen.pdf 39,308 KB/Sec
Mirror [#2] Möten med Internet Generationen.pdf 28,308 KB/Sec
Mirror [#3] Möten med Internet Generationen.pdf 22,116 KB/Sec

Description

Efter drygt fem års resande världen kom jag tillbaka Europa våren 2012. Ett nytt cykeläventyr började på Charles de Gaulle flygplatsen i Paris. Genom ett vänligt och tillmötesgående Frankrike tog jag mig lätt längs floder, kanaler, ombyggda järnvägsvallar till cykelvägar. Ett folk som har nära till att hjälpa dem i behov ersattes av dess motsats i Spanien. Spanien som var mitt i den allvarligaste ekonomiska krisen sedan landet blivit medlemmar i EU visade upp en avvisande attityd till allt som inte var vanlig enkel robot-turism.
Spanien ett land med spöklikt tomma turiststäder passerade i revy längs hela Medelhavskusten. 60 % arbetslöshet för dem under 25 år talade sitt tydliga språk och man ville inte ha några cykelanarkister i sina skogar eller på sina stränder. Polisen körde bort mig ideligen där jag slagit upp mitt tält. Genom Europa fricampade jag helt och hållet.
En sak som konfunderat mig under de år jag rest var att den unga generationen skilde sig så enormt från tidigare generationer. Jag hade träffat dem vid flera tillfällen och jag har en son som föddes 1991 vars uppväxt jag följt på nära håll. Varför denna otroliga skillnad? Kunde det vara Internet, och i så fall, varför? Vad var det som gjorde att vi har en generation som har så hög empatiförmåga, de har ingen rasism relativt generationerna före dem. De är så snabba i tänket och har inga problem med att lära sig handha elektroniska media överhuvudtaget, de tycktes vara födda in i det.
När jag äntligen fick svaret öppnade det upp förståelsen för hur vår värld fungerar i grund och botten. En kunskap som presenterades redan på 50- 0ch 60-talen av en viss Marshall McLuhan från Kanada. Popkulturprofessorn allmänt kallad. Det var inte många som förstod vad han talade om och när hans viktigaste bok, "Understanding Media", publicerades 1964 gav hans publicist den inget vidare hopp eftersom den innehöll alltför mycket ny information. En bok med 10 % ny kunskap är vad folk kan ta till sig var hans erfarenhet. McLuhans "Understanding Media" hade minst 75 % helt ny information. Två generationer senare - dagens Internetgeneration - förstår mycket väl vad McLuhan talar om. För dem är det inga större svårigheter att förstå att de inte tillhör en ensam, schizofren litterär värld. De tillhör en gemenskap som närmast kan jämföras med den gemenskap som är så betecknande för infödingsstammen, de tillhör "The Tribe", och deras Stam är hela Planeten eller som Marshall McLuhan uttryckte det "The Global Village".
Nu passade pusslet. Nu fanns förklaringen varför de hade samma tänk om de var från Brasilien, Sverige, Laos, Thailand, Malaysia eller någon annanstans. De hade samma språk, även bokstavligt, engelska. Nyckeln var deras ålder och ju yngre de var ju snabbare roterade det i deras hjärnor. Hjärnan kan inte skilja på det vi kallar den verkliga världen eller cybervärlden, samma synapser aktiveras, samma kunskap erhålls.
Genom McLuhan blev det plötsligt möjligt att förstå varför världens enda land byggt på det litterära mediet, världens supermakt USA, håller på att förlora makten. USA har idag förvandlat Konstitutionen så att man kunnat skapa en presidentdiktatur där Obama beordrat mord på 3 amerikanska medborgare utan att de getts möjlighet att försvara sig i en rättegång. En dödslista som bestod av tio personer efter 9/11 har med åren stadigt stigit för att idag innehålla mer än 2.000 namn.
En stor spelare är "We are Anonymous" som till syvende och sist bestämmer över Internet. Ingen kan stänga ner Internet om de inte godkänner det. En organisation som är på folkets sida och som bl a knäckt Scientologi rörelsens förföljande av kritiska journalister, fd medlemmar etc. Ingen ger sig på att begränsa den sista frihet vi vanliga människor har kvar - Internet - utan att "We are Anonymous" stiger fram. Inga ledare - Alla är Ledare.
Världen är på väg mot en ljus framtid och det är endast pga av att vi fick ett nytt media i våra händer för 150 år sedan - Elektriciteten.

keyboard_arrow_up